29-11-08

Vervecken indrukwekkend in Koksijde

Zand, duinen en wind. Hét concept van de loodzware veldrit in Koksijde, tevens de vierde manche in de wereldbeker. Sven Nys ging van start als topfavoriet, hij en Erwin Vervecken schreven de Duinencross reeds vier keer op hun naam.

Richard Groenendaal, Rob Peeters en Bart Wellens waren de enige grote namen die slecht uit de startblokken schoten. Enkel laatstgenoemde leek nog kans te maken om terug vooraan te verschijnen, na een ronde kwam hij als negentiende door op twintig seconden. Nys wilde dat verhinderen en versnelde, met Klaas Vantornout, Sven Vanthourenhout maar ook Zdenek Stybar in het wiel.

De Tsjechische kampioen zorgde hier en daar voor afstoppingswerk, waardoor een groepje met ploegmaats Erwin Vervecken, Kevin Pauwels én Wellens na halfkoers terugkeerde. Hen werd echter geen rust gegund, Nys plaatste op het asfalt een verrassingsaanval. De Belgische kampioen van Landbouwkrediet reed lange tijd voor het Fideakwartet uit, maar met nog twee ronden te gaan werd hij weer gegrepen.

Het sein voor Wellens om in de aanval te trekken, enkel Nys had een antwoord in huis op zijn versnelling. De finale leek weer uit te draaien op wat voortaan 'een duel uit de oude doos' genoemd wordt. Dat kwam er echter niet van, de twee tenoren treuzelden en bij het belsignaal van de laatste ronde kwam alles weer samen.

Zowel Pauwels als Stybar probeerden de rest vergeefs te verrassen. Nys leek daar met een ultieme poging na de laatste hindernis wel in te slagen, hij draaide de laatste rechte lijn op met een kleine voorsprong. Enkele meters voor de streep leek 'de Kannibaal van Baal' nog altijd zegezeker, maar met zijn gekende jump mocht zowaar Erwin Vervecken de vuist ballen. Een maand geleden werd 'de Lange van Lille' nog als versleten bestempeld, vandaag haalde hij zijn slag thuis. Sven Nys is dus niet meer mederecordhouder in Koksijde, maar door afwezigheid van Niels Albert wel leider in de wereldbeker.

UITSLAG

1

Erwin VerveckenBelgiëFID01u05'51''
2Sven NysBelgiëLANz.t
3Zdenek StybarTsjechiëFIDop 0'01''
4Bart WellensBelgiëFIDop 0'03''
5Kevin PauwelsBelgiëFIDop 0'07''
6Klaas VantornoutBelgiëSUNop 0'09''
7Gerben de KnegtNederlandRB3op 0'48''
8Bart AernoutsBelgiëRB3op 0'58''
9Petr DlaskTsjechiëFIDop 1'10''
10Sven VanthourenhoutBelgiëSUNop 1'47''
11Thijs AlNederlandBEOz.t
12Radomir SimunekTsjechiëPCOop 1'49''
13Christian HeuleZwitserlandRMHop 1'50''
14Marco BiancoItaliëEL2op 1'55''

 

AAAAA

16:28 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) | Tags: veldrijden in koksijde |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.