02-12-08

Armstrong: 'Ik zal in Monaco op de afspraak zijn'

smalle banner

C3_LANCE_MM

Lance Armstrong rijdt de Tour van 2009. Gisteren maakte hij dat in Tenerife bekend aan zijn collega-kopman Alberto Contador en de ploegmaats van Astana. Hoe de Tourorganisator in Parijs denkt over het besluit van The Boss wordt eerstdaags wel duidelijk.

De Texaanse cowboy maakte op de eerste volle dag trainingskamp op het Canarische Eiland een einde aan de speculaties die nu al bijna drie maanden aan de gang waren. Armstrong heeft in zijn programma voor 2009 ook de Tour de France opgenomen. Nooit eerder in zijn carrière reed de ondertussen 37-jarige Amerikaan twee grote ronden in hetzelfde seizoen. Voor zijn comeback wil hij een uitzondering maken. Ook al omdat het zijn wereldwijd plan om fondsen in te zamelen in het kankeronderzoek prestigieuzer maakt en het competitiedier in de Amerikaan weer springlevend is.

Al sinds 9 september is Lance Armstrong de rode draad door het wielernieuws. Die dag kondigde hij aan dat hij na drie jaar opnieuw volwaardig prof werd. Hij zei ook in één adem dat hij de Tour zou rijden. 'Het is honderd procent zeker.'

Wat daarna volgde is een in het wielrennen ongeziene cascade aan meningen, pro en contra, want The Big Tex was altijd al controversieel. Hij verdeelt de massa in believers en non-believers. Die laatste verzameling huist voornamelijk in Frankrijk, het land waar de Tour werd uitgevonden. Wie Armstrong een beetje kent, weet dat dit soort uitspraken voor hemzelf ook een klankbord zijn. Even checken hoe ze onder de Eifeltoren zoveel jaar later over hem denken. De reacties waren niet mals. Zijn eeuwige afbrekers als voormalige WADA-voorzitter Dick Pound en Greg LeMond roerden zich uitgebreid, maar ook de gepensioneerde Tourbaas Jean-Marie Leblanc zegde hem dat een terugkeer naar de Tour 'absoluut geen goed idee was. Dat hij zich daarover toch moest bezinnen.'

Pierre Bordry, de gecontesteerde baas van het Franse Antidopingagentschap AFLD riep dat hij maar 'beter eens zijn verdachte urinestalen van de Tour 1999 opnieuw liet onderzoeken'. De Franse sportkrant L'Equipe had in 2005 na zijn zevende en laatste Tourzege gemeld dat die bewuste urinemonsters resten van epo zouden bevatten'.

Meer:

12:51 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lance armstrong |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.