26-01-09

Sven Nys: 'Groenendaal is ondergewaardeerd'

smalle banner

nys tv

Richard Groenendaal zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière als cyclocrosser. De Brabander maakt zondag in Hoogerheide voor het laatst zijn opwachting bij de wereldtitelstrijd veldrijden. Nederlands bondscoach Johan Lammerts en maatje Gerben de Knegt roemen de Brabander om zijn grote rol voor de sport. Ook Sven Nys en Adrie van der Poel zijn vol lof over Groenendaal.

 

Lees verder...............

16:50 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-01-09

BOOM " Van dat Belgische blok is geen sprake"

 

SMALLE BANNER KOEREURKES

1231951716Na de WB-cross in Milaan heeft Sporza gepeild naar het gevoel bij de favorieten voor het WK van volgende zondag: Lars Boom jent, Sven Nys en Bart Wellens antwoorden. Rudi De Bie, de Belgische bondscoach, heeft vertrouwen. Het weekje psychologische oorlogsvoering is alvast begonnen.

Sven Nys heeft vertrouwen getankt voor het WK, zoveel is zeker. "Vandaag had ik WK-benen, die kunnen volgende week niet weg zijn. Ik zit echt op rozen", zegt Nys.

"Ik had de wedstrijd voortdurend onder controle en voelde een aantal ronden voor het einde al dat het erin zat. Ik had een enorme acceleratie in de benen. Als je Lars Boom kunt verslaan in een sprint, dan is dat mooi meegenomen."

"Boom is ook op het WK te pakken. Hij is zeer gemotiveerd, maar ik geef me niet gewonnen. Ik heb een goed gevoel bij de Belgische ploeg. Albert en Wellens willen de handen in elkaar slaan."

Boom: "Wij zullen wél een blok vormen"

Lars Boom (foto) gelooft niet dat de Belgen voor mekaar zullen rijden op het WK. "Er is geen sprake van een blok bij de Belgen", zei hij na de cross in Milaan.

"De ploegbelangen zullen primeren bij de Belgen. Dat zeg ik niet om te jennen, maar omdat het zo is. Wij zullen wel een blok vormen. Als er een Belg demarreert, dan heb ik Thijs Al."

"Alles kan foutlopen op een WK, maar ik ga ervan uit dat het goed zal gaan. Een pronostiek? Ik hoop op een mooi podium met een Belg, een Tsjech en een Nederlander. Sven Nys klopt me vandaag, maar een mentale tik? Neen, helemaal niet."

Wellens: "De Belgen staan wel op één lijn"

Bart Wellens (foto) heeft niet veel geleerd uit de WB-cross van Milaan. "Er is met het verstand gereden vandaag. Iedereen was aan mekaar gewaagd", vertelde hij.
 

"Ik heb gezien dat Nys heel makkelijk rijdt. Hij is samen met Boom favoriet voor het WK. Als Nys ook op het WK zo goed is, dan weten we wat ons te doen staat."

"We hebben nog geen plan maar de Belgische ploeg zit op één lijn. Boom is te pakken, zeker weten", klonk het.

"Mijn top drie voor het WK? Nys, Boom en Wellens. Over mijn prestatie van vandaag ben ik tevreden. Het was moeilijk na een week van veel en hard trainen."

Rudi De Bie: "De Belgen zijn er klaar voor"

Bondscoach Rudi De Bie was tevreden over het werk van de Belgen in Milaan. "Nys heeft nu nog meer vertrouwen."

"Niet alleen door zijn zege, want hij controleerde ook. Maar dit parcours is in niets te vergelijken met dat van Hoogerheide. Ook Wellens was vandaag heel sterk, en op een zwaarder parcours is hij nog beter."

"Stuk voor stuk hebben de Belgen bewezen dat ze klaar zijn." De Bies broer Danny had twijfels over Boom. "Die intimideert natuurlijk de rest, maar hij is zeker niet beter dan de anderen."

18:22 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voorbeschouwingen hoogerheide |  Facebook |

Nys is er klaar voor

nys tv

Sven Nys lijkt klaar voor het WK veldrijden. In de laatste WB-manche van het seizoen was Nys in Milaan te sterk voor zijn belangrijkste concurrent Lars Boom. Zdenek Stybar werd derde. Nys was al zeker van de eindzege in de wereldbeker.

Gesloten koers
Het was niet gemakkelijk om weg te rijden op het technische circuit van Milaan. Sven Nys en Bart Wellens probeerden het wel, maar veel renners konden de koplopers toch blijven volgen. In de allerlaatste ronde hoopte Lars Boom zijn concurrent voor de wereldtitel nog snel een tik uit te delen. De Nederlander versnelde, maar Nys liet hem niet gaan.

Klaar voor WK
In de sprint maakte Nys het knap af. Hij lijkt daarmee klaar voor de strijd om de wereldtitel volgende week. Boom verdedigt dan zijn wereldbekertrui. Ook Niels Albert mogen we zeker niet afschrijven. Hij kwam in Milaan als vierde over de streep. Sven Vantourenhout vervolledigde de top-5. Bart Wellens moest vrede nemen met een zesde plaats. (gb)

Uitslag:
1. Sven Nys (Bel)
2. Lars Boom (Ned)
3. Zdenek Styvar (Tsj)
4. Niels Albert (Bel)
5. Sven Vantourenhout (Bel)
6. Bart Wellens (Bel)
7. Kevin Pauwels (Bel)
8. Marco Fontana (Ita)
9. Steve Chainel (Fra)
10. Klaas Vantornout (Bel)
SMALLE BANNER KOEREURKES

 

17:21 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dopingexpert: "Meer dan 30 wielrenners verdacht"

large_760268Meer dan 30 wielrenners hebben de voorbije maanden verdachte bloedwaarden laten optekenen. Dat zegt de Australische dopingexpert Robin Parisotto. "De internationale wielerunie UCI heeft voor het biologisch paspoort van de renners al duizenden bloedstalen afgenomen en geanalyseerd. Bij meer als 30 renners zijn de opgetekende waarden verdacht. Enkelen onder hen riskeren een schorsing", vertelde Parisotto in de Duitse ARD-Sportschau.

Parisotto is de man die in 2000 de eerste test ontwikkelde die het mogelijk maakte EPO op te sporen. Hij is één van de experten die voor de UCI de bloedstalen analyseert. (belga/gb)

Bron hln_logo

SMALLE BANNER KOEREURKES

17:18 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-09

Silence-Lottoploeg maak kennis met zijn nieuwe fietsen

Klik verder op bijgaande Ldraai

10:43 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-09

Raadkamer verwijst acht renners naar strafrechter

SMALLE BANNER KOEREURKES

large_737305De raadkamer in Turnhout heeft vandaag acht voormalige wielrenners en veldrijders doorgestuurd naar de correctionele rechtbank op betichting van inbreuken op de drugwetgeving en bezit van drugs, bezit van hormonale producten en het onwettig verschaffen van geneesmiddelen. De betichting is niet voor alle acht beklaagden dezelfde. Vier renners werden uiteindelijk buiten vervolging gesteld. Het gaat om Sven Nys, Bart Wellens, Sven Vanthourenhout en Geert Omloop.

Lees verder.............

18:26 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-09

Nys: "De Bie heeft het recht om Albert thuis te laten"

smalle banner

large_735966Na de uitspraken van Niels Albert dat hij zich niet te beroerd zal voelen om zijn Tsjechische teammaat Radomir Simunek in Hoogerheide aan de wereldtitel te helpen, volgt zaterdag in Roubaix een vergadering met de Belgische ploeg. "Nooit eerder meegemaakt", reageert Belgisch kampioen Sven Nys. "Wel een bespreking voor de wedstrijd, maar een vergadering om de violen gelijk te stemmen was er nooit voordien."

"Overschot van gelijk"
"Ik vind dat Rudy De Bie overschot van gelijk heeft. We moeten het samen opnemen tegen een heel sterke renner uit het buitenland (Lars Boom) en één van de Belgen heeft gezegd dat hij voor een buitenlander wil rijden. Ik denk dat we tot een overeenkomst moeten komen. Als die renner de lijn van de Belgische ploeg niet wil volgen, moet hij thuis blijven. De Bie heeft het recht om dat te eisen. De bondscoach is er niet alleen om de hotels te regelen en om met de jeugd te werken."

Lees verder..........

17:41 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Iljo Keisse ontslagen

large_735403Wielerteam Topsport Vlaanderen-Mercator heeft baanwielrenner Iljo Keisse ontslagen. Dat maakte de professionele continentale wielerploeg van manager Christophe Sercu vandaag bekend.
Keisse werd ontslagen omwille van zijn positieve dopingtest tijdens de zesdaagse van Gent (18-23 november). In zijn urine werden toen de stoffen cathine en hydrochlorothiazide (HCT) aangetroffen.

Lees verder..................

15:23 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niels Albert: 'Ik ben ontroostbaar'

smalle banner

msn_albert4001

De tong hing uit de bek, het hoofd ging vol ongeloof heen en weer. En dan verdronken de tranen minutenlang in de schouders van vriendin Ellen. Niels Albert had lak aan alle complimenten na zijn knappe remonte. 'Ik heb die tweede plaats niet gewonnen. Ik heb de eerste verloren.'

Normaal is Niels Albert altijd wel te vinden voor een kwinkslag na de wedstrijd. Een straffe uitspraak, een kleine steek, een grapje ook. Maar gisteren in Ruddervoorde bleven de lippen heel de tijd horizontaal. Alsof ze vastgevroren waren. Een beleefd applausje voor de winnaar was er wel, een glimlach om zijn eigen podiumplaats niet. 'Dat lachen zal nog niet voor direct zijn. Misschien binnen een week of zo, of binnen veertien dagen.' Waarna de mondhoek toch even vertrok.

Het was dan ook enorm spijtig voor Albert. Vooral omdat de adrenaline steeg, omdat zijn kansen groeiden met de seconde, omdat het onmogelijke toch nog waarheid leek te worden. 'Ik bleef erin geloven tot de allerlaatste seconde', zei Albert. 'Ik wou Nys geen cadeau geven, alle scenario's spookten nog door mijn hoofd. Hij kon nog krampen krijgen in de laatste bocht, hij kon nog verkeerd schakelen, hij kon nog uitschuiven voor de streep. Maar uiteindelijk strandde ik in dat wiel. Enorm frustrerend. Als de aankomst honderd meter verder lag, hadden we misschien een ander verhaal. Als ik in die laatste rechte lijn geen tien meter achter Sven opdraai, werd het een heel spannende spurt. Nu was het allemaal nét niet. Shit.'

Nochtans had niemand nog verwacht dat de kroonprins ooit nog de enkels van de koning zou zien. Albert kende immers een rotwedstrijd, een scenario dat hij ten alle prijze wilde vermijden. 'Na de start zat ik eigenlijk al ver, en door een manoeuvre van Vervecken moest ik ook nog eens uitwijken in een afdaling. Ik geraakte uit het spoor, in een putje. Direct voelde ik dat er iets mis was. Mijn wiel sleepte tegen de rem.'

Albert moest nog een kleine halve ronde met dat euvel rondrijden, en zakte weg naar de buik van het eerste peloton. Net op dat moment ontbond Nys zijn duivels voorin. 'Toen ik opnieuw kon achtervolgen, waren de vogels al gaan vliegen. Dieter Vanthourenhout (zijn ploegmaat bij BKCP-Powerplus, red.) deed een enorme inspanning voor mij, maar op dat moment geloofde ik er eigenlijk niet meer in. Tot Klaas Vantornout viel, het kopgroepje uiteengeranseld werd en ik plots in tweede positie kwam.'

Lees verder.............

dyn004_original_800_533_pjpeg_2560046_a387b8a80eb06891889164f9aa2e2882

10:06 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Australische politie in het zog van Armstrong

A

armstrong_reuters

Lance Armstrong kwam gisteren, enkele uren na zijn Astana-ploegmaats aan in Australië. En dat was een heuse belevenis voor Adelaïde, waar de lokale media maar niet uitgepraat raken over de komst van The Boss die in de Tour Down Under (20 tot 25 januari) zijn comeback maakt.

Om alles in goede banen te leiden, is er zelfs een speciaal veiligheidsplan uitgedokterd voor de ondertussen 38-jarige Texaan. Hij zou volgens de plaatselijke krant The Advertiser beschikken over een politieman die hem volgt op de motor. Ook een anoniem voertuig en twee patrouilleauto's worden ingezet.

03:40 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-09

Nys heer en meester in Ruddervoorde

aaaa

aaa

 

18:14 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bk cyvlocross in ruddervoorde |  Facebook |

06-01-09

Nys: 'Uitgaan van eigen sterkte'

SVEN NYS LBK
Zondag wordt in Ruddervoorde het Belgisch kampioenschap veldrijden afgewerkt. Titelverdediger Sven Nys ziet het allemaal best zitten. Dat verklaarde hij op een persconferentie op de hoofdzetel van Landbouwkrediet in Anderlecht.
Uiteraard is in de aanloop naar het BK het winterweer het gespreksonderwerp nummer 1. Ook bij Sven Nys. "Je kan in zo'n laatste week voor een kampioenschap nog heel wat foute dingen doen", waarschuwt de blikvanger van Landbouwkrediet. "Het grootste gevaar bij sneeuw en vrieskou bestaat erin dat je te weinig gaat trainen en alleen maar binnen op de rollen in actie komt. Ik heb het echt nodig om in mijn gewone ritme te blijven. Je kan het vergelijken met renners die uit de Tour komen en de criteriums gaan rijden. Die hebben daar geen moeite mee. Pas als je plots niets meer doet, voel je je loom en raak je je souplesse kwijt." 

OP RESERVE IN TERVUREN

Nys heeft uiteraard recht van spreken. "Ik heb ervaring genoeg om hier mee om te gaan. Na de Grote Prijs in Baal heb ik twee dagen niets gedaan. In Tervuren had ik dan ook een lomer gevoel in vergelijking met andere crossen. Maar dat was ingecalculeerd. Baal was mijn ultieme test voor het BK, in Tervuren wilde ik op reserve zo kort mogelijk eindigen." Nys won met brio in Baal en deed in Tervuren lange tijd mee voor het podium, maar werd na een val (in de zandbak, zonder erg) in de slotfase tiende.

Wie zijn de favorieten volgens Nys? De klassieke namen: Bart Wellens, Klaas Vantornout, Kevin Pauwels en Niels Albert. "Het weer zal bepalend zijn voor het koersverloop. Als het blijft vriezen, zal de cross langer gesloten blijven. Mocht het in het weekend dooien, dan komt er een slijklaag op de omloop en krijgen we een andere koers." Maar modderig of beenhard, daar ligt Nys niet van wakker. Hij kan op alle terreinen winnen. "Ik heb de afgelopen weken bewezen dat ik de titel verdien. Nu moet ik het nog waarmaken. Ik ga uit van mijn eigen sterkte. Ik zal de koers hard maken, het tempo niet laten stilvallen en niet wachten tot de laatste ronde om te proberen de beslissing te forceren. Als ik een goede dag heb, heb ik dat in handen."

SPRINT
 
En mocht het toch tot een sprint komen, bewaart Nys goede herinneringen aan de laatste cross in Ruddervoorde. Op 12 oktober won hij er de Superprestigemanche in een sprint tegen Vantornout en Albert. "Dat zijn dus haalbare kaarten mocht het BK beslist worden in de laatste rechte lijn", spreekt Nys vol zelfvertrouwen. "Wellens en Pauwels wordt andere koek, maar de laatste rechte lijn is lang genoeg om nog uit het wiel te komen in de sprint."

DE FACTOR ALBERT

Naast het weer wordt Niels Albert misschien wel de meest onvoorspelbare factor op het BK. Het kan vriezen, het kan dooien. En dat geldt dus ook voor de kopman van BKCP. De dorpsgenoot van Nys kwam half november in Gavere zwaar ten val, scheurde zijn milt en was wekenlang buiten strijd, maar is erg snel teruggekeerd op het hoogste niveau.

"Ik ben ook verbaasd dat Niels zo snel zo'n hoog niveau haalt. Langs de andere kant kan het niet dat hij nu al op zijn superbest is. Zo simpel is het niet, zo zit onze sport niet in elkaar. In snellere crossen - zoals er de voorbije weken veel waren - is het gemakkelijker om een mindere conditie weg te steken en toch mee te doen voor de zege. Dus ja, Niels kàn zondag zeker Belgisch kampioen worden hoor..."

PEETERS IN MALLORCA
 
Wie zondag niet tot de favorieten behoort is Nys' Landbouwkrediet-ploegmaat Rob Peeters. De Kempenaar zakte na een aardig seizoensbegin de voorbije weken helemaal weg. Om de batterijen op te laden trok Peeters na de GVA veldrit in Baal naar Mallorca. Vanuit zijn Spaans trainingsoord liet Peeters weten dat alles er naar wens verloopt. Zondag zal hij paraat zijn in Ruddervoorde.
smalle banner

Steve Schets verwerkt Gentse opdoffer met dubbel goud in BK omnium en ploegkoers

smalle banner

E1_GT024KLFM_1+SCHETS

Steve Schets veroverde zaterdag twee gouden medailles: in het BK omnium en BK ploegkoers. In november moest hij nog een serieuze opdoffer incasseren, toen hij gepasseerd werd voor de Gentse zesdaagse. 'Wedstrijdmaker Patrick Sercu had het toen bij het rechte eind', erkent Schets nu.Zaterdag verliet je het Wielercentrum Eddy Merckx met twee gouden medailles rond de hals waardoor je helemaal door de donkere wielertunnel van de voorbije maanden raakte?

Steve Schets: 'Ik ben opnieuw gezond en dat betekende in mijn carrière altijd al de aanzet tot een positief verhaal. Ik rijd de jongste weekends goede meetings.'

'Zaterdag werd ik in de scratch geklopt door Nicky Cocquyt, maar in de andere nummers bleek ik de sterkste. Het zit opnieuw snor met mijn conditie, maar ik moet nu verder blijven sleutelen aan de vorm. Zaterdag volgt het Kampioenschap van Vlaanderen en dan ga ik opnieuw voor goud, ongeacht het deelnemersveld, dat ik trouwens nog niet ken.'

Als vaste vriend van de Hasseltse Nele Claes ga je in februari ook van start in de zesdaagse van de Limburgse hoofdstad?

'Ik tekende nog geen contract, maar kreeg de toezegging van Patrick Sercu en zijn woord is een handtekening waard. Ik beken dat ik in Gent eigenlijk weinig had kunnen uitrichten met mijn toen wankele vorm. Ik had er mogelijk ook een mentale tik van jewelste kunnen incasseren.'

'Ik trok met mijn rug op behandeling bij Roel Bruylandt, een manuele therapeut die me werd aangeprezen door Bert Roesems, Kenny Dehaes en Fredje Penne en bij wie ik nu drie keer per week langs ga om mijn rug stabieler te maken. Ik voel me als herboren en kijk al uit naar Hasselt, want mijn vriendin woont op amper vier kilometer van de piste.'

Je werd intussen als het ware geadopteerd als een Hasseltse burger. Is er een mentaliteitsverschil met het Pajottenland, waar je roots liggen?

'In Hasselt lopen de mensen doorgaans toch beter gezind rond, al vertel ik nu ook niet dat Gooik enkel uit zuurpruimen bestaat.'

' In Hasselt zijn er meer levensgenieters en het is uiteraard ook een bruisende stad, tegenover het eerder stille en rustige Pajottenland.'10:42 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-09

Leterme verzet zinnen bij Katjoesja

smalle banner

2692494637Nu Yves Leterme even niet meer op de politieke voorpagina's staat, kan hij zich toeleggen op zijn passie: wielrennen. De CD&V'er gaat mee op ploegstage met Katjoesja, het ProTourteam van ploegleider Jef Braeckevelt.

Jef Braeckevelt bood de geplaagde Yves Leterme een gelegenheid om de politiek even te vergeten.

"Ik heb Yves Leterme dat voorstel gedaan, omdat ik weet dat hij van wielrennen houdt en hij zei meteen ja", zegt Braeckevelt in Het Nieuwsblad.

"Ik ken de ex-premier al tien jaar. Ik ontmoette hem destijds toevallig op de koers. Nu gaat Leterme een weekje meefietsen in Calpe." Die stage in Zuid-Spanje is de tweede ploegstage van Katjoesja, meteen ook de laatste als voorbereiding op het nieuwe seizoen.

14:26 Gepost door Marcel in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |