29-03-09

De ban is gebroken: Evans bezorgt Lotto eerste winst

CADEL EVANS_900x600

De eerste overwinning van Silence-Lotto is een feit. Aan het einde van de vijfde en laatste etappe van de Internationale Wielerweek Coppo-Bartali (Ita/2.1) was de Australiër Cadel Evans de snelste van een kopgroep van tien die op tien km van het einde gevormd werd. De Italiaan Damiano Cunego (Lampre) werd tweede en is eindwinnaar.

Vansummeren
Cadel Evans was niet de enige renner van Silence-Lotto die zich liet opmerken in deze etappe van Scandiano naar Sassuolo, over 178,5 km. Johan Vansummeren ging met acht anderen na zowat 40 km in het offensief maar ze kregen nooit meer dan 2:30 voorsprong en dat kon dus niet blijven duren.

Laatste lendendruk
De beslissing viel uiteindelijk op tien km van het einde. Cadel Evans, Damiano Cunego en José Serpa reden eerst weg. Ze kregen het gezelschap van Christian Pfannberger, Morris Possoni, Domenico Pozzovivo, Robert Kiserlovski, Giampaolo Caruso, Giovanni Visconti en Andrea Moletta. Ze bleven voorop en in de eindspurt trok Evans met een laatste lendenruk het laken naar zich toe.

Cunego eindwinnaar
Damiano Cunego is voor de tweede maal in zijn carrière eindwinnaar van de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali. De Italiaan van Lampre schreef twee etappes op zijn naam in de vijfdaagse rittenkoers en pakte gisteren de leiding. Nummer twee van het klassement Cadel Evans vormde met een achterstand van 28 seconden geen bedreiging meer voor de eindzege. Cunego, die de Wielerweek in 2006 al eens op zijn palmares had bijgeschreven, sloeg zijn slag in de tweede en derde etappe. Donderdag klom hij naar plaats twee in het klassement met de ritzege in Faenza. Een dag later was 'De Kleine Prins' opnieuw de sterkste in de 163 kilometer lange rit van Borgo San Lorenzo naar Serramazzoni. (belga/novum/bf)

28/03/09 16u38

Bron hln_logo

smalle banner

14:27 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-09

Triatlete wijst ex-manager Bernhard Kohl aan als dopingleverancier

smalle banner

media_l_884847De Oostenrijkse triatlete Lisa Hütthaler heeft dopinggebruik toegegeven. Dat deed ze in de Oostenrijkse krant 'Kurier'. Hütthaler zit al sinds oktober een schorsing uit nadat ze betrapt werd op gebruik van epo. Naar de triatlete liep bovendien een onderzoek omdat ze een medewerker van het dopinglaboratorium geld zou hebben geboden om ervoor te zorgen dat haar B-staal een ander resultaat zou geven dan de eerste test.

 

Lees verder.....................

01:48 Gepost door Marcel in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-09

Een 22-jarige vipbus voor VDB

smalle banner

Best een indrukwekkend zicht, die nieuwe ploegbus van Cinelli. Van buitenaf moet hij qua grootte en uitstraling weinig onderdoen voor die Quick Step, hoewel het verschil in budget tussen beide ploegen een slordige 9 miljoen euro is. 'Op de kop getikt bij een vriend', zegt ploegleider Nico Mattan trots. 'In ruil staat zijn firma in grote letters op de bus.'

De vriend blijkt ene Nick Delbeke te zijn, van het cateringbedrijf Elckerlyc in Roeselare. 'Vroeger gebruikte ik die bus om vips rond te rijden op allerlei sportevenementen, waaronder de koers. Maar nu stond hij al een tijdje stil, en daarom gebruiken we hem voor de koers.' aldus de krant Het Nieuwsblad.

04:31 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-09

Dopingschorsing Riccardo Riccò ingekort

smalle banner

media_xl_866541Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft de tweejarige dopingstraf van de Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò naar twintig maanden teruggebracht. 'De Cobra' mag zich dus vanaf 17 maart 2010 opnieuw volwaardig renner noemen. De 25-jarige Riccò won tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk twee ritten maar werd daarna betrapt op het gebruik van cera en werd uit de Tour gegooid.

Riccò werd voor twee jaar geschorst, maar ging in beroep bij het TAS. Hij was van oordeel dat hij strafvermindering verdiende, omdat door zijn medewerking bewezen werd dat zijn toenmalige Italiaanse ploegmaat bij Saunier Duval, Leonardo Piepoli, ook cera gebruikt had. Piepoli werd tijdens de Tour immers ook betrapt op het gebruik van de derde generatie epo. De Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl waren de andere twee renners die tegen de cera-lamp liepen tijdens de Tour.

 

Bronhln_logo

20:29 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-09

Het wielrennen in Frankrijk is een comateuze patiënt

Parijs-Nice. Het blijft een ronkende naam in de topwielrennerij. Toch is 'la Course au soleil' in geen tijd haar prestige in eigen land kwijtgespeeld. De Fransen lusten er geen pap meer van.

Neem nu gisteren in het zonnige Vallon Pont d'Arc aan de Gorges de l'Ardèche. Wel, de laatste 25 kilometer midden de krijtrotsen en het unieke panorama was er geen kat te bespeuren. Drie campers telden we, waarbij een Belgische met supporters voor Philippe Gilbert en Jelle Vanendert. Ook in de startplaats Annonay keek de autochtoon de andere kant op.

Lees verder..........

smalle banner

20:34 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-09

Cokeleverancier Tom Vannoppen krijgt half jaar cel

smalle banner

media_xl_856003De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de 48-jarige Bahattin B. uit Houthalen, die de cokeleverancier was van ex-veldrijder Tom Vannoppen, veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan een half jaar effectief en een geldboete van 5.500 euro, waarvan 1.375 euro effectief. De man verblijft momenteel op vakantie in Turkije.

15:11 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-03-09

Veldrijders moeten wegprogramma herzien

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond heeft beslist dat de eliterenners met een contract van continentale ploegen niet langer mogen deelnemen aan wedstrijden 2.12 zoals de ronden van Luik, Namen en Luxemburg. Eliterenners zonder contract en beloften van die ploegen mogen die rittenkoersen wel nog rijden.

Voor de veldrijders onder de profs is dat een lelijke streep door de rekening. Renners van BKCP-Powerplus, Sunweb-Projob, Fidea en Revor worden getroffen door de regeling. Onder andere Niels Albert, Bart Wellens, Klaas Vantornout, en Sven Vanthourenhout moeten dus op zoek naar een andere voorbereiding van hun seizoen.

De KBWB argumenteert de beslissing door er op te wijzen dat 2.12-wedstrijden bedoeld zijn voor clubs met contractloze renners en beloften en dat die in dat soort wedstrijden de voorbije jaren niet meer aan de bak kwamen. SMALLE BANNER KOEREURKES

21:01 Gepost door Marcel in Cyclocross | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-09

Wouter Weylandt op de vuist na eerste rit West-Vlaanderen

wouter weylant_225x320De pelotonspurt in Bellegem werd ontsierd door een vechtpartij tussen Wouter Weylandt (Quick Step) en de Fransman Stéphane Poulhies (AG2R). De twee kemphanen gingen tweehonderd meter na de aankomst met elkaar op de vuist. Weylandt werd door de wedstrijdjury op het matje geroepen maar bleef er vrij rustig bij. 'Die gast (Poulhies, red.) gaf mij een serieuze duw in de spurt. Ik heb hem om uitleg gevraagd en heb hem dan ook een tikske uitgedeeld.'

Omdat er geen beelden van de vechtpartij waren, riep de wedstrijdjury Weylandt en Poulhies bij zich. Op basis van dat gesprek werden sancties genomen. De Fransman kwam er met een lichte geldboete van af. Weylandt moet 200 Zwitserse frank ophoesten en kreeg ook een tijdstraf van een minuut opgelegd.

SMALLE BANNER KOEREURKES

03:53 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-09

Museeuw ziet toekomst als motorrijder in de koers

smalle banner

 

DSC00125_320x213

Johan Museeuw (43) genoot zaterdag met volle teugen van zijn debuut als bordjesman in de Omloop Het Nieuwsblad. 'Dit was zo'n dag om gelukkig te zijn met de kleine dingen in het leven.'Dinsdag 13 augustus 2000: een op het eerste zicht rustige zomerdag in het West-Vlaamse Gistel. Profwielrenner Johan Museeuw, vergezeld door vrouw en zoon, maakt een rustig plezierritje op zijn Harley Davidson. Zonder enige stress. Met overwinningen in Parijs-Roubaix, Omloop Het Volk en Brabantse Pijl kan zijn seizoen toch niet meer stuk. Maar vlakbij zijn ouderlijke woning slaat het noodlot toe. Museeuw wordt op ongelukkige wijze aangereden door een wagen. Aan een haast belachelijke snelheid van 25 km/u dan nog. De gevolgen zijn echter dramatisch. Museeuw breekt zijn sleutelbeen, zijn kuit en enkel, loopt een schedelbasisfractuur op en ligt wekenlang in een diepe coma. Maanden daarna kampt de Leeuw nog altijd met evenwichts- en coördinatiestoornissen. Patrick Lefevere vertelt later dat hij twee Museeuwen gekend heeft: de Johan van voor het motorongeluk en die van erna.

Zaterdag 28 februari 2009: Johan Museeuw, 43 intussen, kruipt voor de eerste keer weer op de moto. En niet zomaar voor een zondagsritje door de West-Vlaamse polders. Vandaag is hij bordjesman in de eerste editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Met angst, na die vreselijk ervaring, 8,5 jaar geleden? 'Nee, ik zat helemaal niet met de bibber', laat de tevreden Gistelnaar achteraf weten. 'Ik had een heel ervaren motorrijder bij me. En met een bange bordjesman zou het ook niet goed afgelopen zijn. Vergelijk het best met een renner. Als die met faalangst aan de start van een wedstrijd verschijnt, is hij al tien procent van zijn mogelijkheden kwijtgespeeld. En dan mag je een mogelijke zege wel op je buik schrijven. Voor iemand op de moto geldt dezelfde ongeschreven wet.'

Foutjes

Museeuw had vooraf verklaard weer in de buik van het peloton te willen zitten. 'Al kan je geen vergelijking maken met de renners. Die moesten zware inspanningen leveren terwijl ik rustig op mijn moto kon zitten. Al zag ik vanuit mijn positie veel zaken die ik als renner niet kon vaststellen. Je maakt het tactische steekspel van dichtbij mee en je ziet dat er foutjes gebeuren. Ook het stresserende gedoe net achter de renners viel me op. Als renner let je daar zo niet op, wat er zich in de ploegleiderwagen afspeelt. Wat ben ik daarvan verschoten! Ik had het me helemaal niet zo voorgesteld.'

Is het motoravontuur door de Vlaamse Ardennen voor herhaling vatbaar? Als het van een duidelijk gelukkige Museeuw afhangt: graag. 'Ik had vandaag een fantastisch gevoel op de moto. Het was ook al zo lang geleden dat ik nog eens op een moto gekropen was. Nu heb ik echt weer zin om er vaker mee te gaan rijden. Het belangrijkste in het leven is om gelukkig te zijn met de kleine dingen, dat heb ik intussen wel geleerd. Je moet ernaar op zoek gaan en vandaag was zo'n dag. Niet de gelukkigste uit mijn leven maar toch zeker een plaatsje bij de beste tien waard. En misschien opent het wel perspectieven voor later. Ik denk eraan om zelf op termijn de koers met de moto te volgen.'

 

07:52 Gepost door Marcel in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kuurnse kater voor Silence-Lotto komt zeer hard aan

SMALLE BANNER KOEREURKES

DSC00152_320x260

Zaterdag streed Silence-Lotto meet Van Avermaet en Gilbert mee op het voorplan, maar een dag later volgde de blamage: 61ste werd Jürgen Roelandts, de 'beste' man in Kuurne. Op 8'18". De roodzwarten werden na een degelijke Omloop totaal uit verband gereden.

Vooreerst een kleine bloemlezing uit het arsenaal aan reacties dat gisteren te verzamelen viel aan de Silence-bus: 'slecht', 'barslecht', 'rotslecht', 'strontslecht', en ook wel 'heel, heel, heel, heel, heel slecht'. Met daartussen constant gepuf en gezucht. Meer commentaar hoeft daar eigenlijk niet bij. Wat de troepen van Marc Sergeant gisteren lieten zien, was een Belgische ProTourploeg onwaardig.

Tot de helft van de Oude Kwaremont leek alles nochtans picobello. Belgisch kampioen Jürgen Roelandts, uitgeroepen tot gelegenheidskopman, volgde schijnbaar gezwind de tempoversnelling van Chavanel. 'Tot ik plots plafonneerde. Waarom? Dat weet ik niet, maar toen ik bovenkwam, viel ik bijna van mijn fiets. Misschien nog een gevolg van die voedselvergiftiging in de Ruta del Sol.'

Naast Roelandts moest ook Hoste passen op de Kwaremont. En de rest was al helemaal in geen velden of wegen meer te bespeuren. Maar liefst 23 man was er weg, maar niemand van Silence-Lotto. En in het peloton was achtervolgen geen optie, want daar zaten enkel Hoste en Roelandts. Het zogenaamde middenveld was helemaal naar achter gedrukt.

'Roelandts en Hoste wil ik niet al te veel verwijten', zei ploegleider Dirk De Wolf. 'Zij zaten tenminste waar ze moesten zitten, maar konden simpelweg niet mee. Tja, dat is koers, maar dat is geen ramp. We moeten echter wel vaststellen dat andere jongens dit werk gewoon niet aankunnen. Ze zaten niet mee in een lange ontsnapping, ze schoven niet naar voren waar het moest, ze reden gewoon niet mee. Daar moeten we onze lessen uit trekken.'

Lotto creëert kansen

Maakte de ploeg dan een fout door niet hun beste pionnen naar voren te schuiven? Voor Olivier Kaisen was dit de eerste echte ervaring in Vlaanderen, Thomas Dekker kwam gewoon kilometers vreten voor de Tirreno. 'Misschien hadden we moeten doen zoals andere ploegen, en onze kopmannen Van Avermaet en Gilbert het hele weekend laten rijden', zei De Wolf. Maar van een echte fout wilden de selectieheren toch niet spreken. 'Lotto creëert nu eenmaal kansen', zei Marc Sergeant cynisch.

Toch komt dit stevig aan bij een ploeg die nog altijd zonder zege zit. Zeker op een moment dat er iets van die ploeg verwacht werd. 'Ik heb me daarnet al eens kwaad gemaakt in de bus', zei Sergeant. 'Maar de renners zaten al met hun hoofd tussen de benen. En met hun staart ook. Ze beseffen het ook, hé. Dit is rampzalig. Hier is maar één woord voor: rotslecht. Anderzijds maak ik me ook niet echt zorgen. Onze beste ploeg voor het Vlaamse werk stond er zaterdag, in de Omloop Het Nieuwsblad, wél. Gilbert, Van Avermaet en Hoste waren daar op de afspraak. Laten we dan maar het goede onthouden.'

'Zonder die val van Pozzato was ik in de Omloop trouwens eerste of tweede', aldus Van Avermaet. 'Op zo'n aankomst kan ik zeker meedoen. Vooral omdat ik nog geen enkele pijl had verschoten. Maar in de spurt maak ik de verkeerde keuze. Blijf ik links tegen de nadar, dan moet ik niet in de remmen en zit ik in Hushovds wiel.'

Gilbert roerde enkele keren duchtig de aanvalstrom maar schikte zich de laatste kilometers probleemloos in een helpersrol. 'Ik heb mijn koers kunnen rijden. Niet aan 100 procent, maar dat is normaal met vijf koersdagen op de teller. Ik stond er toch in de finale, maar als ik ook wil slagen in de Waalse klassiekers, mocht ik hier nog geen 100 procent zijn.'

07:42 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |