29-03-09

De ban is gebroken: Evans bezorgt Lotto eerste winst

CADEL EVANS_900x600

De eerste overwinning van Silence-Lotto is een feit. Aan het einde van de vijfde en laatste etappe van de Internationale Wielerweek Coppo-Bartali (Ita/2.1) was de Australiër Cadel Evans de snelste van een kopgroep van tien die op tien km van het einde gevormd werd. De Italiaan Damiano Cunego (Lampre) werd tweede en is eindwinnaar.

Vansummeren
Cadel Evans was niet de enige renner van Silence-Lotto die zich liet opmerken in deze etappe van Scandiano naar Sassuolo, over 178,5 km. Johan Vansummeren ging met acht anderen na zowat 40 km in het offensief maar ze kregen nooit meer dan 2:30 voorsprong en dat kon dus niet blijven duren.

Laatste lendendruk
De beslissing viel uiteindelijk op tien km van het einde. Cadel Evans, Damiano Cunego en José Serpa reden eerst weg. Ze kregen het gezelschap van Christian Pfannberger, Morris Possoni, Domenico Pozzovivo, Robert Kiserlovski, Giampaolo Caruso, Giovanni Visconti en Andrea Moletta. Ze bleven voorop en in de eindspurt trok Evans met een laatste lendenruk het laken naar zich toe.

Cunego eindwinnaar
Damiano Cunego is voor de tweede maal in zijn carrière eindwinnaar van de Internationale Wielerweek Coppi-Bartali. De Italiaan van Lampre schreef twee etappes op zijn naam in de vijfdaagse rittenkoers en pakte gisteren de leiding. Nummer twee van het klassement Cadel Evans vormde met een achterstand van 28 seconden geen bedreiging meer voor de eindzege. Cunego, die de Wielerweek in 2006 al eens op zijn palmares had bijgeschreven, sloeg zijn slag in de tweede en derde etappe. Donderdag klom hij naar plaats twee in het klassement met de ritzege in Faenza. Een dag later was 'De Kleine Prins' opnieuw de sterkste in de 163 kilometer lange rit van Borgo San Lorenzo naar Serramazzoni. (belga/novum/bf)

28/03/09 16u38

Bron hln_logo

smalle banner

14:27 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-09

Een 22-jarige vipbus voor VDB

smalle banner

Best een indrukwekkend zicht, die nieuwe ploegbus van Cinelli. Van buitenaf moet hij qua grootte en uitstraling weinig onderdoen voor die Quick Step, hoewel het verschil in budget tussen beide ploegen een slordige 9 miljoen euro is. 'Op de kop getikt bij een vriend', zegt ploegleider Nico Mattan trots. 'In ruil staat zijn firma in grote letters op de bus.'

De vriend blijkt ene Nick Delbeke te zijn, van het cateringbedrijf Elckerlyc in Roeselare. 'Vroeger gebruikte ik die bus om vips rond te rijden op allerlei sportevenementen, waaronder de koers. Maar nu stond hij al een tijdje stil, en daarom gebruiken we hem voor de koers.' aldus de krant Het Nieuwsblad.

04:31 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-09

Dopingschorsing Riccardo Riccò ingekort

smalle banner

media_xl_866541Het Internationaal Sporttribunaal TAS heeft de tweejarige dopingstraf van de Italiaanse wielrenner Riccardo Riccò naar twintig maanden teruggebracht. 'De Cobra' mag zich dus vanaf 17 maart 2010 opnieuw volwaardig renner noemen. De 25-jarige Riccò won tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk twee ritten maar werd daarna betrapt op het gebruik van cera en werd uit de Tour gegooid.

Riccò werd voor twee jaar geschorst, maar ging in beroep bij het TAS. Hij was van oordeel dat hij strafvermindering verdiende, omdat door zijn medewerking bewezen werd dat zijn toenmalige Italiaanse ploegmaat bij Saunier Duval, Leonardo Piepoli, ook cera gebruikt had. Piepoli werd tijdens de Tour immers ook betrapt op het gebruik van de derde generatie epo. De Duitser Stefan Schumacher en de Oostenrijker Bernhard Kohl waren de andere twee renners die tegen de cera-lamp liepen tijdens de Tour.

 

Bronhln_logo

20:29 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-09

Het wielrennen in Frankrijk is een comateuze patiënt

Parijs-Nice. Het blijft een ronkende naam in de topwielrennerij. Toch is 'la Course au soleil' in geen tijd haar prestige in eigen land kwijtgespeeld. De Fransen lusten er geen pap meer van.

Neem nu gisteren in het zonnige Vallon Pont d'Arc aan de Gorges de l'Ardèche. Wel, de laatste 25 kilometer midden de krijtrotsen en het unieke panorama was er geen kat te bespeuren. Drie campers telden we, waarbij een Belgische met supporters voor Philippe Gilbert en Jelle Vanendert. Ook in de startplaats Annonay keek de autochtoon de andere kant op.

Lees verder..........

smalle banner

20:34 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-09

Wouter Weylandt op de vuist na eerste rit West-Vlaanderen

wouter weylant_225x320De pelotonspurt in Bellegem werd ontsierd door een vechtpartij tussen Wouter Weylandt (Quick Step) en de Fransman Stéphane Poulhies (AG2R). De twee kemphanen gingen tweehonderd meter na de aankomst met elkaar op de vuist. Weylandt werd door de wedstrijdjury op het matje geroepen maar bleef er vrij rustig bij. 'Die gast (Poulhies, red.) gaf mij een serieuze duw in de spurt. Ik heb hem om uitleg gevraagd en heb hem dan ook een tikske uitgedeeld.'

Omdat er geen beelden van de vechtpartij waren, riep de wedstrijdjury Weylandt en Poulhies bij zich. Op basis van dat gesprek werden sancties genomen. De Fransman kwam er met een lichte geldboete van af. Weylandt moet 200 Zwitserse frank ophoesten en kreeg ook een tijdstraf van een minuut opgelegd.

SMALLE BANNER KOEREURKES

03:53 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-03-09

Kuurnse kater voor Silence-Lotto komt zeer hard aan

SMALLE BANNER KOEREURKES

DSC00152_320x260

Zaterdag streed Silence-Lotto meet Van Avermaet en Gilbert mee op het voorplan, maar een dag later volgde de blamage: 61ste werd Jürgen Roelandts, de 'beste' man in Kuurne. Op 8'18". De roodzwarten werden na een degelijke Omloop totaal uit verband gereden.

Vooreerst een kleine bloemlezing uit het arsenaal aan reacties dat gisteren te verzamelen viel aan de Silence-bus: 'slecht', 'barslecht', 'rotslecht', 'strontslecht', en ook wel 'heel, heel, heel, heel, heel slecht'. Met daartussen constant gepuf en gezucht. Meer commentaar hoeft daar eigenlijk niet bij. Wat de troepen van Marc Sergeant gisteren lieten zien, was een Belgische ProTourploeg onwaardig.

Tot de helft van de Oude Kwaremont leek alles nochtans picobello. Belgisch kampioen Jürgen Roelandts, uitgeroepen tot gelegenheidskopman, volgde schijnbaar gezwind de tempoversnelling van Chavanel. 'Tot ik plots plafonneerde. Waarom? Dat weet ik niet, maar toen ik bovenkwam, viel ik bijna van mijn fiets. Misschien nog een gevolg van die voedselvergiftiging in de Ruta del Sol.'

Naast Roelandts moest ook Hoste passen op de Kwaremont. En de rest was al helemaal in geen velden of wegen meer te bespeuren. Maar liefst 23 man was er weg, maar niemand van Silence-Lotto. En in het peloton was achtervolgen geen optie, want daar zaten enkel Hoste en Roelandts. Het zogenaamde middenveld was helemaal naar achter gedrukt.

'Roelandts en Hoste wil ik niet al te veel verwijten', zei ploegleider Dirk De Wolf. 'Zij zaten tenminste waar ze moesten zitten, maar konden simpelweg niet mee. Tja, dat is koers, maar dat is geen ramp. We moeten echter wel vaststellen dat andere jongens dit werk gewoon niet aankunnen. Ze zaten niet mee in een lange ontsnapping, ze schoven niet naar voren waar het moest, ze reden gewoon niet mee. Daar moeten we onze lessen uit trekken.'

Lotto creëert kansen

Maakte de ploeg dan een fout door niet hun beste pionnen naar voren te schuiven? Voor Olivier Kaisen was dit de eerste echte ervaring in Vlaanderen, Thomas Dekker kwam gewoon kilometers vreten voor de Tirreno. 'Misschien hadden we moeten doen zoals andere ploegen, en onze kopmannen Van Avermaet en Gilbert het hele weekend laten rijden', zei De Wolf. Maar van een echte fout wilden de selectieheren toch niet spreken. 'Lotto creëert nu eenmaal kansen', zei Marc Sergeant cynisch.

Toch komt dit stevig aan bij een ploeg die nog altijd zonder zege zit. Zeker op een moment dat er iets van die ploeg verwacht werd. 'Ik heb me daarnet al eens kwaad gemaakt in de bus', zei Sergeant. 'Maar de renners zaten al met hun hoofd tussen de benen. En met hun staart ook. Ze beseffen het ook, hé. Dit is rampzalig. Hier is maar één woord voor: rotslecht. Anderzijds maak ik me ook niet echt zorgen. Onze beste ploeg voor het Vlaamse werk stond er zaterdag, in de Omloop Het Nieuwsblad, wél. Gilbert, Van Avermaet en Hoste waren daar op de afspraak. Laten we dan maar het goede onthouden.'

'Zonder die val van Pozzato was ik in de Omloop trouwens eerste of tweede', aldus Van Avermaet. 'Op zo'n aankomst kan ik zeker meedoen. Vooral omdat ik nog geen enkele pijl had verschoten. Maar in de spurt maak ik de verkeerde keuze. Blijf ik links tegen de nadar, dan moet ik niet in de remmen en zit ik in Hushovds wiel.'

Gilbert roerde enkele keren duchtig de aanvalstrom maar schikte zich de laatste kilometers probleemloos in een helpersrol. 'Ik heb mijn koers kunnen rijden. Niet aan 100 procent, maar dat is normaal met vijf koersdagen op de teller. Ik stond er toch in de finale, maar als ik ook wil slagen in de Waalse klassiekers, mocht ik hier nog geen 100 procent zijn.'

07:42 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-09

Rudy Pevenage opnieuw achter het stuur van de volgwagen.

DSC00007_800x533

 

Bijna 32 maanden lang trok Rudy Pevenage (54) alleen door de woestijn. Sinds de zege van Francisco Mancebo zondag in de Ronde van California lacht hij opnieuw. Als is het niet meer zo breeduit als vroeger. Daarvoor heeft de 'Operación Puerto' te diepe wonden geslagen.

Als ploegleider van Team Rock Racing genoot hij voluit van de schouderklopjes die hij kreeg van de Europese collega's na de verrassende winst van de Spaanse 'ex-dopingzondaar' Mancebo in Santa Rosa. 'Ze deden me ook deugd', zegt hij in een van de eetzalen van de Holiday Inn, waar alle ploegen van de Tour of California zijn verzameld. 'In deze job maakte ik al alles mee, maar toch deel ik deze uitschieter in bij mijn persoonlijke top tien. Aangevoerd natuurlijk door de Touroverwinning van Ullrich in 1997. Ik had Jan zondag aan de lijn. Hij was naar de livebeelden op Eurosport aan het kijken. Hij was net zo zenuwachtig als ik. Deze overwinning was voor mij echt een ontlading. Maar ook voor mijn collega Laurenzo Lapage en voor de renners die hier toch als David tegen Goliath vechten. Ons budget is misschien een tiende van dat van de grote ploegen.'

Rock Racing is de naam van zijn nieuwe werkgever. Een team dat in Californië een jaar geleden met veel decibels zijn entree op het hoogste niveau maakte. Michael Ball, een extravagante modemaker uit Los Angeles, zou in geen tijd de internationale wielerscène veroveren. Met catwalkgirls in spannende kledij, Cadillacs als volgwagens, maar ook met een stel aangebrande renners op de loonlijst: Oscar Sevilla, Tyler Hamilton en Gutierrez bijvoorbeeld. Het leek erop alsof bij Rock Racing de bomen tot in de hemel groeiden, maar dat was zonder de financiële crisis gerekend. Rock Racing bestaat nog, maar is van luxejacht herleid tot een eenvoudige sloep, waar schipbreukelingen evenwel nog altijd een tweede kans krijgen. Zo ook Rudy Pevenage, de kloekhen van Jan Ullrich, die na de affaire Fuentes van 2006 samen met zijn poulain van hero tot zero werd gedegradeerd.

'Ik ben Michael Ball dankbaar. Hij is van het oordeel dat iedereen in het leven een tweede kans verdient. Ball belde me op daags nadat bekend werd dat Lance Armstrong zijn comeback maakte. Of Jan Ullrich geen zin had om ook terug te keren naar de sport die hem roem en rijkdom bracht? We spraken in november af in Los Angeles. Het klikte meteen. Geen haar op het hoofd van Ullrich denkt aan een comeback. Misschien dat hij in de toekomst eventueel een functie als public relations waarneemt, dat kan wel.'

Waarom opnieuw die stap nadat je sinds 30 juni 2006, de Tourstart in Straatsburg, samen met Ullrich van de aardbol leek verdwenen?

'Als je eenmaal door die microbe gebeten bent, is het moeilijk om ervan af te raken. Wielrennen is het beste wat ik kan en het liefste wat ik doe. Al had ik er geen rekening mee gehouden dat ik ooit nog zou terugkeren. Ik volgde een avondopleiding om in de immobiliënsector aan de slag te gaan. Ik was ook enkele maanden verkoper bij operator Proximus. Maar het valt niet mee om op je 55ste in een totaal nieuwe wereld te herbeginnen. Je bent te jong om in je zetel te blijven zitten en te oud om heel andere wegen in te slaan. Mijn vrouw Vera liet me de keuze, al vermoed ik dat ze liever had dat ik het niet meer deed.'

'Zonder Ball had ik nooit die stap gezet. Ik vond hier renners die allemaal in hetzelfde schuitje zitten, die om de een of andere reden belust zijn om revanche te nemen met de pedalen. Het zijn jongens die de luxe van megaploegen hebben gekend en die het nu met veel minder dan vroeger moeten doen. Al wil dat niet zeggen dat ze nu met een hongerloon moeten rondkomen. Maar ze houden van deze job. Ze willen fietsen, weer of geen weer. Getuige daarvan de toevalstreffer van Mancebo in Santa Rosa. Het was zo'n apocalyptische rit dat de helft van de goedbetaalde profs al met tegenzin aan de rit begon. Mijn jongens niet.'

Wanneer zag je deze bonte verzameling renners voor het eerst?

'De ploeg ging lange tijd aan een zijden draadje. Drie weken geleden was het organisatorisch nog een puinhoop. We hadden nog geen fietsen. Pas vorige week zette de UCI het licht op groen voor een licentie. Vóór de Tour of California trokken we voor tien dagen op trainingskamp in West Lake, in de buurt van Los Angeles. Daar zag ik al dat ze thuis goed hebben gewerkt.'

De BWB zei dat ze je niet zomaar een licentie als ploegleider zouden geven. Ondervond je moeilijkheden?

'Bondsprocureur Jaak Fransen vroeg opheldering. Ik heb een aantal zaken uitgelegd. Na enkele dagen kreeg ik mijn vergunning. Ik denk dat dit voldoende zegt.'

Waarom heb je je thuis in Moerbeke al die tijd opgesloten en nooit gepraat over je aandeel in de Operación Puerto?

'Ik kende Eufemiano Fuentes effectief. Eigenlijk al meer dan twintig jaar. Ik belde met hem, zoals veel van mijn collega's. Daar houdt het bij op. Ik praatte ook over de normale dingen des levens zoals over zijn dochtertje dat kanker had aan beide oogjes. Ik heb verklaringen afgelegd bij het parket in Bonn. Sinds november zijn we tot een vergelijk gekomen. Meer wil ik daar niet over kwijt. Ik kijk opnieuw vooruit. Het verleden is het verleden.'

Wat heb je van deze periode geleerd?

'Dat je in het leven vooral aan jezelf moet denken. Ineens vielen alle telefoons thuis stil uit die wereld waarin ik altijd was geweest. Enkele renners belden me nog. Velen durfden misschien niet omdat ze dachten dat de telefoon werd afgetapt. De eerste maanden was ik een wrak, ik raakte in een depressie. Mijn familie hield me overeind. Vóór 2006 was een advocaat de ver-van-mijn-bed-show. Op een bepaald moment had ik er vijf. Twee in Duitsland, twee in België en nog een in Spanje. Eén zaak weet ik zeker: geen enkele renner moet me nog praten over medische begeleiding. Geen woord meer. Daarvoor bestaan dokters. Sorry. Ik heb mijn lesje geleerd.'

Ivan Basso zat zijn schorsing uit, maar jongens als Fränk Schleck en Alejandro Valverde kwamen er wel goed van af.

'Ik noem geen namen. Jan en ik waren niet de enigen die Fuentes kende. En er waren volgens mij nog 'Fuentessen' aan het werk. In Duitsland hebben ze andere normen voor deze materie dan in Spanje. Italië is dan ook weer strenger dan Spanje. Ze hebben er een aantal namen uitgepikt. Het is heel moeilijk met dit gevoel te leven. Het is dan maar zo.'

'Ik denk dat het wielrennen - mede door het biologisch paspoort- opnieuw op de goede weg zit. Ik denk dat iedereen weer met gelijke wapens strijdt. Het blijft een van de mooiste sporten die er bestaan. Dat stelde ik deze week nog vast hier in Californië. Honderdduizenden die uren lang in de gietende regen staan te wachten, het zegt toch veel over een discipline die in Amerika geen traditie heeft. Ik ben bezig aan een boek. Niet om revanche te nemen. Het wordt géén dopingboek. Ik heb als renner en als ploegleider genoeg meegemaakt om uitsluitend over dat onderwerp te praten.'

12:32 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-09

VDB in de wachtkamer voor 'Museeuw Classics'

smalle banner

Vanavond werd in Brugge de zevende editie van de Driedaagse van West-Vlaanderen 'Johan Museeuw Classics' voorgesteld. De eerste Belgische rittenwedstrijd van het seizoen wordt van vrijdag 6 tot en met 8 maart gereden en kreeg van de UCI opnieuw het label 2.1 mee.

Zeven ProTourteams
Er komen niet minder dan zeven ProTourteams (Quick.Step, Silence-Lotto, Katusha, Astana, Ag2r, Bouygues Telecom en Milram) aan de start. De organisatie houdt ook een plaatsje vrij voor het Cinelli-Down Underteam van sportdirecteur Nico Mattan, die met Frank Vandenbroucke en Bert Roesems naar de driedaagse wil afzakken. Als het team niet de nodige licentie krijgt, blijft het aantal ploegen beperkt tot twintig.

Vertrek op Grote Markt
De Grote Markt van Kortrijk is opnieuw het decor voor het vertrek van de driedaagse, die de grenzen van de provincie West-Vlaanderen niet zal overschrijden. Vanuit de 'Guldensporenstad' wordt er op vrijdag 6 maart een grote lus van 78 kilometer aangevat, om in Bellegem drie plaatselijke ronden van 21 kilometer met daarin de helling aan 'Bellgemplatse' af te werken.

Gistel
Daags nadien is Torhout startplaats voor de tweede etappe. Via Lichtervelde en Damme gaat het naar de kust, waar onder andere De Haan en Middelkerke aangedaan worden. Ook Gistel, de thuishaven van 'peter' Johan Museeuw, ligt op de weg. Na 151 kilometer volgen nog drie plaatselijke circuits, van elk iets meer dan 11 kilometer in Handzame.

Koninginnenrit
De koninginnenrit, op zondag 8 maart met start en aankomst in Ichtegem, is met 185,7 kilometer de langste etappe. Na 60 kilometer staat de Zwarteberg op de agenda, gevolgd door de Rodeberg, Monteberg en de Kemmelberg. Daarna gaat het in een strakke lijn naar Ichtegem. Na vier plaatselijke ronden van elk tien kilometer mag de opvolger van de Nederlander Bobbie Traksel daar het podium op.

Originele truien
Net als in de vorige edities pronken de organisatoren opnieuw met erg originele leiderstruien. Johan Tahon, de ontwerper van de shirts, zocht inspiratie in de kosmos. Vandaar de unieke vormgeving van de vier leiderstruien, die zonnestralen, de maan, sterren en planeten weergeven.

10:04 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-02-09

Roy Sentjens belandt in cel na training

Sentjenswit

Roy Sentjens zag een van zijn trainingsritjes van afgelopen weekend beknot. De renner van Silence-Lotto werd samen met twee Spaanse renners opgepakt in Mallorca.

Sentjens en zijn trainingsmakkers laveerden op hun terugweg van een zware training in de bergen tussen wergwerkzaamheden, wat verboden was. 'Ik reed voorzichtig, maar de arbeiders klampten ons aan en vroegen een schadevergoeding van 10.000 euro. Ze belden de politie', doet de Belg het verhaal.

Sentjens belandde vervolgens ongewassen achter de tralies. 'Het was ijskoud in de cel en ik was bezweet. Ze zeiden dat ik tot maandag moest blijven, omdat de Spaanse onderzoeksrechters niet werken in het weekend.'

Een bevriende advocaat slaagde erin om de renner dedag zelf nog op borgtocht vrij

te krijgen.

SMALLE BANNER KOEREURKES

15:12 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-02-09

Dopingzondaars treden herop in Ronde Californië

large_799752

 

Met een proloog over net geen 4 km begint zaterdag in Sacramento de Ronde van Californië (2.BC). Er komen acht ploegen uit de ProTour aan de start. Van Belgische zijde zijn enkel Quick.Step rond Tom Boonen en Serge Pauwels bij Cervelo van de partij. Omdat het peloton voorbij de poorten van fietsenfabrikant Specialised rijdt, is een ritzege bijzonder belangrijk voor Boonen, die al de Ronde van Qatar op zijn palmares van 2009 heeft staan. Vorig jaar won hij al een etappe in Sacramento.

Lees verder................

14:25 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-09

Oetingenaar Kenny Bellemans is er klaar voor

Kenny Bellemans (foto Marcel Brisaert)

 

De Oetingse (Gooik) wielrenner Kenny Bellemans staat de trappelen van ongeduld om aan zijn tweede wielerseizoen te beginnen. Op zeer jeugdige leeftijd peddelde hij met vader Benny mee met de plaatselijke wielertoeristenclub De Bikeslippers en algauw bleek hij aanleg te hebben om het te maken als sportman op de fiets. De link was vlug gelegd en Kenny liet zich aansluiten bij wielerclub De Jonge Rakkers uit Vollezele (Galmaarden).

Hij begon vorig jaar zijn wielercarrière als tweedejaarsnieuweling op 16-jarige leeftijd met als doel zijn wedstrijden uit te rijden hetgeen hem dan ook aardig lukte. Geen gemakkelijke klus als men weet dat de meeste zijn leeftijdsgenoten het reeds proberen op hun twaalfde, zijn beste resultaat was een zevende plaats in Aalter.

Na een jaar stage stapt hij dit jaar over naar de juniores. Tijdens de winter hielt hij zich bezig met lopen, zwemmen en spinning als voorbereiding op het stilaan aanstormende wielerseizoen. Vandaag staan er reeds 2.500 km op zijn fietscomputertje en dit in barre winterse toestanden. Deze ranke jongeman weet dus van aanpakken

Gevolg door zijn schare supporters start hij op 22 februari in Vollezele naar aanleiding van de eerste oefenkoers in de Pajotse regio

: http://www.editiepajot.com/regios/12/articles/5369
 
 
mvg
 
Marcel Brisaert, redacteur  www.editiepajot.com

16:30 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-02-09

Frederik Nolf overleden

SMALLE BANNER KOEREURKES

header

Zopas vernam ik via het nieuws op Radio 2 om 10h00 dat Frederik Nols van TOPSPORT VLAANDEREN deze morgen plots is overleden. Frederik vertoefde op Quatar waar hij deelnam aan de gelijknamige ronde. Volgens Jurgen Roelandts zou er de rit vandaag niet in koerstempo worden afgewerkt, de renners zouden wel in groep naar de aankomst rijden. De verslagenheid onder de collega-renners is groot.

Frederik zou binnen 5 dagen op 10 februari 22 jaar worden.

Langs deze weg betuig ik mijn medeleven aan de familie en renners,

Marcel,

 

10:19 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: overlijden frederik nolf |  Facebook |

25-01-09

Dopingexpert: "Meer dan 30 wielrenners verdacht"

large_760268Meer dan 30 wielrenners hebben de voorbije maanden verdachte bloedwaarden laten optekenen. Dat zegt de Australische dopingexpert Robin Parisotto. "De internationale wielerunie UCI heeft voor het biologisch paspoort van de renners al duizenden bloedstalen afgenomen en geanalyseerd. Bij meer als 30 renners zijn de opgetekende waarden verdacht. Enkelen onder hen riskeren een schorsing", vertelde Parisotto in de Duitse ARD-Sportschau.

Parisotto is de man die in 2000 de eerste test ontwikkelde die het mogelijk maakte EPO op te sporen. Hij is één van de experten die voor de UCI de bloedstalen analyseert. (belga/gb)

Bron hln_logo

SMALLE BANNER KOEREURKES

17:18 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-09

Silence-Lottoploeg maak kennis met zijn nieuwe fietsen

Klik verder op bijgaande Ldraai

10:43 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-01-09

Raadkamer verwijst acht renners naar strafrechter

SMALLE BANNER KOEREURKES

large_737305De raadkamer in Turnhout heeft vandaag acht voormalige wielrenners en veldrijders doorgestuurd naar de correctionele rechtbank op betichting van inbreuken op de drugwetgeving en bezit van drugs, bezit van hormonale producten en het onwettig verschaffen van geneesmiddelen. De betichting is niet voor alle acht beklaagden dezelfde. Vier renners werden uiteindelijk buiten vervolging gesteld. Het gaat om Sven Nys, Bart Wellens, Sven Vanthourenhout en Geert Omloop.

Lees verder.............

18:26 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-09

Iljo Keisse ontslagen

large_735403Wielerteam Topsport Vlaanderen-Mercator heeft baanwielrenner Iljo Keisse ontslagen. Dat maakte de professionele continentale wielerploeg van manager Christophe Sercu vandaag bekend.
Keisse werd ontslagen omwille van zijn positieve dopingtest tijdens de zesdaagse van Gent (18-23 november). In zijn urine werden toen de stoffen cathine en hydrochlorothiazide (HCT) aangetroffen.

Lees verder..................

15:23 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Australische politie in het zog van Armstrong

A

armstrong_reuters

Lance Armstrong kwam gisteren, enkele uren na zijn Astana-ploegmaats aan in Australië. En dat was een heuse belevenis voor Adelaïde, waar de lokale media maar niet uitgepraat raken over de komst van The Boss die in de Tour Down Under (20 tot 25 januari) zijn comeback maakt.

Om alles in goede banen te leiden, is er zelfs een speciaal veiligheidsplan uitgedokterd voor de ondertussen 38-jarige Texaan. Hij zou volgens de plaatselijke krant The Advertiser beschikken over een politieman die hem volgt op de motor. Ook een anoniem voertuig en twee patrouilleauto's worden ingezet.

03:40 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-09

Steve Schets verwerkt Gentse opdoffer met dubbel goud in BK omnium en ploegkoers

smalle banner

E1_GT024KLFM_1+SCHETS

Steve Schets veroverde zaterdag twee gouden medailles: in het BK omnium en BK ploegkoers. In november moest hij nog een serieuze opdoffer incasseren, toen hij gepasseerd werd voor de Gentse zesdaagse. 'Wedstrijdmaker Patrick Sercu had het toen bij het rechte eind', erkent Schets nu.Zaterdag verliet je het Wielercentrum Eddy Merckx met twee gouden medailles rond de hals waardoor je helemaal door de donkere wielertunnel van de voorbije maanden raakte?

Steve Schets: 'Ik ben opnieuw gezond en dat betekende in mijn carrière altijd al de aanzet tot een positief verhaal. Ik rijd de jongste weekends goede meetings.'

'Zaterdag werd ik in de scratch geklopt door Nicky Cocquyt, maar in de andere nummers bleek ik de sterkste. Het zit opnieuw snor met mijn conditie, maar ik moet nu verder blijven sleutelen aan de vorm. Zaterdag volgt het Kampioenschap van Vlaanderen en dan ga ik opnieuw voor goud, ongeacht het deelnemersveld, dat ik trouwens nog niet ken.'

Als vaste vriend van de Hasseltse Nele Claes ga je in februari ook van start in de zesdaagse van de Limburgse hoofdstad?

'Ik tekende nog geen contract, maar kreeg de toezegging van Patrick Sercu en zijn woord is een handtekening waard. Ik beken dat ik in Gent eigenlijk weinig had kunnen uitrichten met mijn toen wankele vorm. Ik had er mogelijk ook een mentale tik van jewelste kunnen incasseren.'

'Ik trok met mijn rug op behandeling bij Roel Bruylandt, een manuele therapeut die me werd aangeprezen door Bert Roesems, Kenny Dehaes en Fredje Penne en bij wie ik nu drie keer per week langs ga om mijn rug stabieler te maken. Ik voel me als herboren en kijk al uit naar Hasselt, want mijn vriendin woont op amper vier kilometer van de piste.'

Je werd intussen als het ware geadopteerd als een Hasseltse burger. Is er een mentaliteitsverschil met het Pajottenland, waar je roots liggen?

'In Hasselt lopen de mensen doorgaans toch beter gezind rond, al vertel ik nu ook niet dat Gooik enkel uit zuurpruimen bestaat.'

' In Hasselt zijn er meer levensgenieters en het is uiteraard ook een bruisende stad, tegenover het eerder stille en rustige Pajottenland.'10:42 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-08

Trainer: "Armstrong verbetert heel snel"

1127427316"Lance Armstrong zal de Tour Down Under niet winnen." Dat zegt Armstrongs trainer en ex-ploegmaat Chris Carmichael. De zevenvoudige Tourwinnaar wil in de Australische rittenkoers zijn comeback in het peloton maken.

"Verwacht niet dat Armstrong de Tour Down Under zal domineren", zegt Carmichael.

"Lance gaat naar Australië om te trainen."

"En hoewel hij voor zit op het vooropgestelde schema, blijft hij aan het begin van het traject dat in juli met de Ronde van Frankrijk eindigt."

Carmichael ziet wel progressie bij Armstrong. "Zijn leeftijd (37) en gebrek aan trainingsritme vertragen zijn vooruitgang niet."

"Integendeel, hij verbetert  zo snel dat hij voor zit op schema. De laatste twee weken boekte hij veel vooruitgang."

De Tour Down Under gaat op 18 januari van start in Sydney

23:29 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-12-08

Piepoli: "Ik heb een fout gemaakt"

smalle banner

11110544643333042290De Italiaanse renner Leonardo Piepoli heeft toegegeven dat hij het verboden product cera heeft gebruikt in de jongste Tour. "Ik heb een fout gemaakt", zegt de winnaar van de tiende etappe.

Leonardo Piepoli (37) won in de Tour de rit naar Hautacam (foto), maar liep later tegen de dopinglamp.
 

Tot nog toe had steeds zijn onschuld altijd staande gehouden, maar in de Italiaanse krant Gazetta dello Sport spreekt de renner nu andere taal.

"Ik heb advies gekregen van de foute mensen op een slecht moment. Ik zal mijn straf aanvaarden", klinkt het.

Het Italiaanse antidopingagentschap beraadt zich nu over een straf voor Piepoli.

Wellicht wordt hij twee jaar geschorst en is zijn carrière afgelopen.

12:20 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-12-08

Iljo Keisse betrapt op doping

iljo keisse 1

Wielrenner Iljo Keisse heeft tijdens de Zesdaagse van Vlaanderen positief getest op een verboden product. Dat heeft de renner zelf bevestigd.

Om welk product het precies gaat is niet geweten, maar het zou niet om epo of de nieuwe variant cera gaan. Keisse bevestigt de positieve test maar zegt onschuldig te zijn. Hij zegt zwaar in de put te zitten door het nieuws.

Keisse's team Topsport Vlaanderen heeft de renner voorlopig geschorst.

Gentenaar Iljo Keisse, die volgende week 26 wordt, won dit jaar voor de derde keer op rij de Zesdaagse in eigen stad. Hij reed er aan de zijde van de Duitser Robert Bartko.

Lees verder..............

 

17:00 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doping |  Facebook |

05-12-08

Is Voigt gevaarlijker dan RAF-terrorist?

smalle banner

DSC07003_900x600_320x213

nb0512voigt

Doping blijft de Duitse wielersport beheersen. Zijn er geen affaires, dan is er wel iets mis met de controles. 'We worden erger behandeld dan een RAF-terrorist', heeft Jens Voigt berekend.

Christian Klar, ex-terrorist bij de beruchte Rote Armee Fraktion (RAF), mag van geluk spreken. De 56-jarige Duitser - veroordeeld voor negenvoudige moord - komt in januari na 26 jaar voorwaardelijk vrij, maar moet zich nog één keer per week melden bij zijn bewakers. Het had echter veel erger kunnen zijn. Als Klar geen terrorist was geweest, maar een wielrenner.  Lees verder..........

10:11 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jens voigt op oefenkamp |  Facebook |

04-12-08

De Grote Armstrong Show

smalle banner

NBSV_C10LANCE_MM

Vanmiddag spreekt Lance Armstrong de internationale pers toe. Tenerife heeft het geweten. Al sinds maandag landen er doorlopend journalisten op dit Canarische Eiland in de Atlantische Oceaan. Sommigen, zoals 'Le Parisien', kamperen zelfs al drie dagen voor de hoteldeur.

De 'Comeback Kid' laat niemand onberoerd. Sinds hij zondagavond met zijn privévliegtuig - noblesse oblige - vanuit Nice op Tenerife Sur landde - is hij talk of the town . Zodra hij uit de lobby van het imposante roodbruine Las Madrigueras verschijnt, komen journaille, bejaarde overwinteraars uit België, Engeland en Duitsland en handtekeningjagers als paddestoelen uit de grond gekropen. Ze krijgen een typisch Amerikaanse hello vooraleer hij op zijn werktuig stapt.

Het is ook de enige kans om Lance Armstrong te zien, want het luxueuze vijfsterrenhotel (440 euro per nacht) treedt overdag niemand zomaar zonder badge binnen. Drie kleerkasten van suppoosten wijzen je vriendelijk, maar gedecideerd de deur.

'Dat is hier wel de gewoonte, met of zonder Armstrong', vertelt Johan Bruyneel. 'We kenden dit hotel al langer. Lance kwam hier met Sheryl Crow enkele jaren geleden. Hij vond het een goed idee om hier in dit zachte klimaat op toch lastige trainingswegen het eerste kamp te houden.'

 

Lees verder.......... 

15:00 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lance armstrong op tenerife |  Facebook |

Erik Zabel wordt adviseur bij Team Columbia

smalle banner

zaabel

 Erik Zabel, die dit jaar afscheid nam van het peloton, wordt volgend jaar adviseur bij Team Columbia. Dat meldt cyclingnews.com. De 38-jarige Duitser moet de sprinters gaan begeleiden bij de Amerikaanse wielerformatie van Bob Stapleton.

Lees verder.....

11:03 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: erice zabel |  Facebook |

03-12-08

Slippens zal nooit meer schitteren met Stam

large_563779De Nederlandse baanwielrenner Robert Slippens beëindigt met onmiddellijke ingang zijn loopbaan. Dat heeft hij vandaag in Amsterdam bekendgemaakt. Slippens vormde jarenlang een koppel met zijn landgenoot Danny Stam. Het duo won samen elf zesdaagsen, waaronder die van Gent in 2004.

Naast de successen in de zesdaagsen won Slippens (33) met Stam twee medailles bij wereldkampioenschappen op het onderdeel koppelkoers: in 2004 brons in Melbourne, een jaar later zilver in Los Angeles. Individueel pakte hij zilver in 2004 op het onderdeel scratch.

Lees verder.......

18:20 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: baanwielrennen |  Facebook |

Risi en Marvulli uit elkaar

smalle banner

risi_belga

Opschudding in het enge zesdaagsewereldje. Het Zwitserse dreamteam Bruno Risi-Franco Marvulli split. Risi verwijt de flamboyante Marvulli een gebrek aan professionalisme.

Lees verder...........

18:15 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zesdaagse wielrennen |  Facebook |

Rudy Pevenage opnieuw in de problemen.

smalle banner

DSC00007_800x533_320x239

De Internationale Wielerunie UCI heeft aan 18 wielerteams een licentie toegewezen om in 2009 in het ProContinentale Circuit uit te komen. Bij de 18 gelukkigen zitten twee Belgische (Landbouwkrediet en Topsport Vlaanderen) en twee Nederlandse teams (Skil-Shimano en Vacansoleil). De UCI kende deze licenties toe op basis van de rapporten van het auditbureau Ernst & Young. Vijf ploegen dienden weliswaar hun kandidatuur in maar kregen geen licentie. Zij hebben nog tot vrijdag 5 december de tijd om in beroep te gaan. Het gaat om LPR Brakes, Murcia, Telteck-H2O, Amica Chips en Rock Racing, het team van sportdirecteur Rudy Pevenage waar o.m. Tyler Hamilton, Fred Rodriguez, Santiago Botero, Oscar Sevilla en Victor Hugo Peña aan de slag zijn.

03:22 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rudy pevenage |  Facebook |

02-12-08

Armstrong: 'Ik zal in Monaco op de afspraak zijn'

smalle banner

C3_LANCE_MM

Lance Armstrong rijdt de Tour van 2009. Gisteren maakte hij dat in Tenerife bekend aan zijn collega-kopman Alberto Contador en de ploegmaats van Astana. Hoe de Tourorganisator in Parijs denkt over het besluit van The Boss wordt eerstdaags wel duidelijk.

De Texaanse cowboy maakte op de eerste volle dag trainingskamp op het Canarische Eiland een einde aan de speculaties die nu al bijna drie maanden aan de gang waren. Armstrong heeft in zijn programma voor 2009 ook de Tour de France opgenomen. Nooit eerder in zijn carrière reed de ondertussen 37-jarige Amerikaan twee grote ronden in hetzelfde seizoen. Voor zijn comeback wil hij een uitzondering maken. Ook al omdat het zijn wereldwijd plan om fondsen in te zamelen in het kankeronderzoek prestigieuzer maakt en het competitiedier in de Amerikaan weer springlevend is.

Al sinds 9 september is Lance Armstrong de rode draad door het wielernieuws. Die dag kondigde hij aan dat hij na drie jaar opnieuw volwaardig prof werd. Hij zei ook in één adem dat hij de Tour zou rijden. 'Het is honderd procent zeker.'

Wat daarna volgde is een in het wielrennen ongeziene cascade aan meningen, pro en contra, want The Big Tex was altijd al controversieel. Hij verdeelt de massa in believers en non-believers. Die laatste verzameling huist voornamelijk in Frankrijk, het land waar de Tour werd uitgevonden. Wie Armstrong een beetje kent, weet dat dit soort uitspraken voor hemzelf ook een klankbord zijn. Even checken hoe ze onder de Eifeltoren zoveel jaar later over hem denken. De reacties waren niet mals. Zijn eeuwige afbrekers als voormalige WADA-voorzitter Dick Pound en Greg LeMond roerden zich uitgebreid, maar ook de gepensioneerde Tourbaas Jean-Marie Leblanc zegde hem dat een terugkeer naar de Tour 'absoluut geen goed idee was. Dat hij zich daarover toch moest bezinnen.'

Pierre Bordry, de gecontesteerde baas van het Franse Antidopingagentschap AFLD riep dat hij maar 'beter eens zijn verdachte urinestalen van de Tour 1999 opnieuw liet onderzoeken'. De Franse sportkrant L'Equipe had in 2005 na zijn zevende en laatste Tourzege gemeld dat die bewuste urinemonsters resten van epo zouden bevatten'.

Meer:

12:51 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lance armstrong |  Facebook |

28-11-08

Cavendish blesseert zich tijdens virtueel snowboarden

CAVENDISH SOLO 2Mark Cavendish is op een heel vreemde manier geblesseerd geraakt. De spurtbom van het eiland Man viel tijdens een spelletje snowboarden op zijn Nintendo Wii van de plaat met drukpunten. Cavendish gleed van zijn 'Wii balance board' en liep daarbij een kuitblessure op. "Een ernstige blessure is het niet", zegt Cavendish. "Maar misschien moet ik toch eens naar de dokter gaan. Alleszins, mijn stage in december op Mallorca komt niet in gevaar."

09:50 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Monfort voor twee jaar naar Team Columbia

CRITERIUM AALST (6)

Maxime Monfort rijdt de volgende twee seizoen bij Team Columbia. De in Cagnes-sur-Mer wonende Ardennees is de enige Belg in de Amerikaanse ploeg van Bob Stapleton, dat met het vertrek van Linus Gerdemann naar Milram de klassementsrenner verliest. Monfort had nog een contract lopen bij Cofidis, maar de Fransman Boyer ging na het betalen van een afkoopsom akkoord.

09:41 Gepost door Marcel in Wielrennen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |